Ja jesli idzie o płyn hamulcowy, to albo musze widzieć, ze jest wymieniany podczas przeglądu, albo wymieniam go oddzielnie, bez żadnych innych prac. tylko jade na wymiane płynu.
Tabele serwisowe - czyli co i kiedy wymienić
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez KrokietWcześniej zdarzyło mi się 2-3 razy przy pierwszym hamowanie mieć wrażenie, że słabo hamują, ale drugie było cycuś-glancuś. Od tamtego czasu ZAWSZE pilnuję zaleceń odnośnie płynu hamulcowego.
Jeśli ktoś jeździ jak emeryt (rzadko przekracza 80 km/h) może nie wymieniać płynu nawet przez 10 lat - znam taką osobę, hamulce działają wystarczająco dobrze na spokojne dojazdy po 3 km, gorzej ze starymi oponami, które tracą przyczepność.
Najgorsze jest zagotowanie wody w płynie - pedał bez ostrzeżenia wpada w podłogę, dlatego wymiana obowiązkowa co 2/3 lata. Polecam płyny z normą VW 50114 - 2x rzadsze w niskich temp. od FMVSS 116 DOT 4 lub DIN ISO 4925 CLASS 4, najlepsze do ESP.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xofZamieszczone przez KrokietWcześniej zdarzyło mi się 2-3 razy przy pierwszym hamowanie mieć wrażenie, że słabo hamują, ale drugie było cycuś-glancuś. Od tamtego czasu ZAWSZE pilnuję zaleceń odnośnie płynu hamulcowego.
Nie było to w zimie
Jeśli ktoś jeździ jak emeryt (rzadko przekracza 80 km/h) może nie wymieniać płynu nawet przez 10 lat - znam taką osobę, hamulce działają wystarczająco dobrze na spokojne dojazdy po 3 km, gorzej ze starymi oponami, które tracą przyczepność.
Najgorsze jest zagotowanie wody w płynie - pedał bez ostrzeżenia wpada w podłogę, dlatego wymiana obowiązkowa co 2/3 lata. Polecam płyny z normą VW 50114 - 2x rzadsze w niskich temp. od FMVSS 116 DOT 4 lub DIN ISO 4925 CLASS 4, najlepsze do ESP.
Być może była to przypadkowa zbieżność, ale w tym aucie ani wcześniej, ani później nie miałem sytuacji w której wydaje mi się, że hamulce działają słabiej. Zawsze to było tylko 1 użycie po kilku godzinnym postoju, bo od raz sprawdzałem drugi raz i było OK. Te 2-3 razy były krótko przed wpadnięciem pedału w podłogę. Wolę być więc żywym paranoikiem, wymieniającym płyn hamulcowy zgodnie z zaleceniami, niż martwym luzakiem 8) .Kiedyś OI Liftback
Potem OII Kombi Elegance 1.4 TSI DSG
Potem OII 1.9 TDI
Wkrótce OIII Liftback
Komentarz
-
-
2 szt O2fl w BKD kupione w zeszłym roku.Moja 11.2008 kolegi początek 2009.Obie QG1
Moja wymiana rozrząd przy 133tkm teraz 228tkm cały czas shell 5/30
Znajomego również przy 138tkm teraz ok 200tkm
Żyją i czują się świetnieByła O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html
Wersja na lato - SUZUKI Intruder
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xofParanoją jest wcześniejsza niż zalecana wymiana płynu przy objawach jakie opisujesz, z wyłączeniem zapadnięcia się pedału oczywiście.
No ale gdybym miał jakiekolwiek niepokojące objawy tuż przed wymianą - powiedzmy po przejechaniu 3/4 dystansu między wymianami - to też bym się nie bawił. Jakoś tak podoba mi się życie zdrowego człowieka.Kiedyś OI Liftback
Potem OII Kombi Elegance 1.4 TSI DSG
Potem OII 1.9 TDI
Wkrótce OIII Liftback
Komentarz
-
Komentarz